19 maj 2013

2 × tårta!

Igår firade vi att Martin har fyllt 35 år! Det gjorde vi i riktig sommarvärme ute på altanen tillsammans med familj och vänner. Jag hade bakat två tårtor dagen till ära. De var riktigt goda och blev väldigt uppskattade så jag tänkte bjuda på recepten här!
 
Nutellasemifreddo!
(Kanske den godaste glasstårtan någonsin)
 
ca 8-10 port
 
2 marängbottnar ( jag använde bara 1 botten)
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)
 
Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.
 
Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra  Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, den krossade marängen. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten. Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.
 
Jag tycker att det blir något för sött och mastigt med marängen i botten av formen. I mitt tycke blev det godare om man hoppar över den och bara häller smeten direkt i formen. Jag hade ett bakplåtspapper i botten av formen istället. Jag har ingen micro så jag ställde in nutellaburken på låg värme i ugnen en liten stund istället.

Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten. Servera med färska jordgubbar till.
 
Receptet hittade jag HÄR!
 
Snurrig tårta

1 sats rulltårta (se recept längre ner i inlägget)
Valfri fyllning, jag hade chokladmousse med crisp som jag köpte på påse i affären.
Grädde och marsipan till garnering.

Baka en rulltårtsbotten och låt den kallna.
Gör fyllningen och bred den över den kalla kakan. Skär den i 5-6 cm breda remsor.
Rulla en remsa till en liten rulltårta och ställ den på högkant på ett stort fat. Snurra övriga remsor efter varandra runt tårtan så att det ser ut som en stor rulltårtsbit.
Täck sedan tårtan med vispad grädde blandad med lite av fyllningen och täck med marsipan och dekorera! Vill man inte ha marsipan kan man garnera den som en vanlig gräddtårta.
 
Rulltårta
3 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl glutenfri mix (går säker lika bra med vetemjöl)
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mix och bakpulver och rör ner det försiktigt i äggsmeten. Bred ut smeten på bakplåtspappret.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

 Receptet på den här tårtan är hämtat ur boken Bak Glädje, baka utan gluten och mjölk. Efter att ha googlat lite så hittade jag en variant av tårtan HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar